top of page
KtaoL_logo_web.png.png

Köksän Mestarit -kilpailu

Köksän Mestarit on vuosittain järjestettävä kilpailu, joka on tarkoitettu kaikille Suomen yläkoulujen kotitaloutta opiskeleville. Sen toteuttaa Liiketalousopisto Perho yhteistyössä Kotitalousopettajien Liiton kanssa.

Köksän Mestarit 2023 voittaja on valittu

Voiton vei Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu, Tulliportin normaalikoulu teemalla ”Itsenäisyyspäivää kestävästi, modernisti ja juuret huomioiden.”

Tuomaristo perusteli valintaa: "Joukkueen valmis kilpailuannos näytettiin työvaiheittain, ja ammattimaista työskentelyä oli ilo seurata. Ruokatuote oli suhteellisen haastava, ja kisatyö saikin tästä lisäpisteitä. Lopputulos näytti herkulliselta ja lihan kypsyyskin oli oikein hyvä!

Videolla näkyi myös emulsiokastikkeen tekoa sekä ammattimaisesti tehty pitsataikina. Musiikki tempaisi tosi mahtavasti odotukset korkealle ja työskentelyn ammattimaisuus näkyi heti videon alussa. Raaka-aineiden käsittely oli huippuluokkaa ja kokonaisuuden idea oli erittäin luova ja omaperäinen. Annoksen osa-alueet oli kaikki itse valmistettu alusta asti, myös kotikalja! Lisäksi pisteitä tuli videon ”opetustyylistä”. Hävikit otettiin talteen, välillä siivotaan, annos koristellaan ja sitten siitä nautitaan."

 

Finaalin tuomaristo koostuu seuraavista henkilöistä:

Jarkko Ahvenainen, ruokatuotannon lehtoriMarja Hemmi, koulutusalajohtaja, ravintola-ala jaKaroliina Karusuo, Köksän Mestarit -projektinjohtaja Perho Liiketalousopistosta sekä Katri Jakosuo, koulutuspoliittinen johtaja

MaRa ry.

Kisan voittajajoukkue ja opettajat pääsevät ohjelmalliselle vierailulle Helsinkiin.

Vuoden 2023 finalistit olivat:

  • Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu/Tullinportin Normaalikoulu: ”Itsenäisyyspäivää kestävästi, modernisti ja juuret huomioiden”

  • Jurvan yhtenäiskoulu: ”Ystävänpäivä”

  • Lapin Yliopiston harjoittelukoulu: ”Italialaiset synttärit”

  • Lapin yliopiston harjoittelukoulu: ”Läksiäisjuhla”

  • Oulun Kansainvälinen koulu (ryhmä A):”Spring Theme”

Tämän vuoden teemana oli valmistaa perinteistä tai monikulttuurista ruokaa ja kuvata siitä video.

Tuomaristo perusteli valintoja; laadukkaista kilpailuvideoista välittyy yhdessä tekemisen ilo ja toimiminen tiiminä. Jokaisessa videossa toteutetaan hienosti kilpailuun valittuja teemoja. Videoilla näytetään ruoanvalmistuksen erilaisia tekniikoita ja työvaiheita.  Kilpailutöiden esittelyt ovat onnistuneita ja kattavia monessa köksävideossa. Onnistuneet musiikkivalinnat maustavat videoiden tunnelmaa.

Esikatseluraadin tuomaristoon kuului: Mestarikoulu 2022 –voittajat > Niki Sipilä ja Jasper Juutinen Turun ammatti-instituutista TAI, sekä projektinjohtaja Karoliina Karusuo, Perho.

Köksän Mestarit -kilpailu järjestettiin toista kertaa. 

Lisätietoja:

Karoliina Karusuo, Köksän Mestarit -projektinjohtaja

040 774 7493

karoliina.karusuo@perho.fi

Vuoden 2022 Köksän Mestari oli Oulun kansainvälinen koulu/Oulu International School gaala-teemalla.

Trendikkyyden kunniamaininnan sai Ritaharjun koulu modernista ja trendikkäästä Babyshower-teemasta.

Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden kunniamaininta meni Kummun yläkoululle hienosta tavasta käyttää syksyyn kuuluvia raaka-aineita sadonkorjuujuhlassa. 

perhoLTO_logo_turkoosi-300x117.png
bottom of page